خسرو سهلآبادی, ابوالقاسم, امینی, سیدجواد. (1398). مقاله پژوهشی:نگرش کیفی به تمدن اسلامی در هزاره جدید :. سامانه مدیریت نشریات علمی, 9(36), 352-325.
ابوالقاسم خسرو سهلآبادی; سیدجواد امینی. "مقاله پژوهشی:نگرش کیفی به تمدن اسلامی در هزاره جدید :". سامانه مدیریت نشریات علمی, 9, 36, 1398, 352-325.
خسرو سهلآبادی, ابوالقاسم, امینی, سیدجواد. (1398). 'مقاله پژوهشی:نگرش کیفی به تمدن اسلامی در هزاره جدید :', سامانه مدیریت نشریات علمی, 9(36), pp. 352-325.
خسرو سهلآبادی, ابوالقاسم, امینی, سیدجواد. مقاله پژوهشی:نگرش کیفی به تمدن اسلامی در هزاره جدید :. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1398; 9(36): 352-325.
مقاله پژوهشی:نگرش کیفی به تمدن اسلامی در هزاره جدید :
1دانشجوی دکترای مدیریت راهبردی- فرهنگی دانشگاه عالی دفاع ملی
2عضو هیئتعلمی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی
چکیده
تمدنها همواره در مسیر حرکت یا اعتلای خود، با آسیبها و چالشهایی مواجه میشوند و در رویارویی با دیگر فرهنگها و تمدنها، میباید تلاش کنند از ایدهها، دستاوردها و هویت فرهنگی خود حفاظت نمایند و از بروز ضربه به هندسه فرهنگی یا ساختار هویتیشان جلوگیری و از آسیبها یا ناکارآمدیهای ناشی از این تعارض بر ساختار و پیکره تمدن و آرایههای آن پیشگیری کنند. شناخت موانع، آسیبها و چالشهای مسیر حرکت تمدن نوین اسلامی، بسیار حیاتی و عامل مهم ماندگاری آن است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی موانع، آسیبها و چالشهای پیش روی تمدن نوین اسلامی و در نهایت ارائه رویکردهایی برای حفاظت از آن در هزاره جدید است. روش مورد استفاده در این پژوهش، از نوع آیندهنگاری نهادی است؛ به این معنا که در گردآوری دادههای اطلاعاتی، از روش اجماع خبرگی و در راستای تبیین آنها، از روش نگاشت نهادی استفاده شده است و نتیجه آن بهرهمندی از رویکردی است که بتواند حرکت تمدنی را در محورهای مختلف حفاظت کند. در ابتدا، با استفاده از مصاحبهها، مفاهیم مرتبط با آسیبها، چالشها و موانع تمدن نوین اسلامی بر اساس نظریه برخاسته از دادهها، در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی استخراج شد؛ سپس مدل مفهومی پژوهش از این میان طراحی گردید. در نهایت، یافتههای پژوهش نشان دادند یک تمدن بالنده و موفق میتواند در مرحله زمینهسازی، ساخت، حرکت و ماندگاری، خود را در تاریخ حفاظت کند و آرایههای آن را در مصاف با تمدنهای معارض مصون و فعال نگه دارد.
رضایی، عبدالعلی (1386)، مهندسی تمدن اسلامی (الزامات و موانع)، قم، انتشارات فجر ولایت.
سعیدی روشن، محمدباقر (1393)، «شاخصهای تمدن نوین اسلامی بر اساس آموزههای نوین اسلامی»، نشریه آموزههای قرآنی، شماره 19.
شریعتی، علی (1368)، تاریخ تمدن، تهران، قلم.
مقصودی، مجتبی و تیشهیار، ماندانا (1388)، تمدن ایرانی فراسوی مرزها، تهران، تمدن ایرانی.
ملایی، حسن و جعفری، محمدصابر (1393)، «بررسی مناسبات انتظار موعود و الگوی اسلامی پیشرفت»، فصلنامه انتظار موعود، شماره 45.
ولایتی، علیاکبر (1384)، پویایی فرهنگ و تمدن اسلام و ایران، تهران، وزارت امور خارجه.
الویری، محسن (1392)، «اندیشه مهدویت و تمدن نوین اسلامی»، فصلنامه علمی ترویجی انتظار موعود، شماره 42.
ب. انگلیسی
Avari, B. 2012, Islamic Civilization in South Asia,, Routledge Publisher. London and New York.
King, David, 2014, "In synchrony with the heavens: Studies in astronomical timekeeping and instrumentation in medieval Islamic civilization", Journal of Near Eastern Studies, 73, No. 1.
Savran, S. 2016, Arabs and Iranians in the Islamic Conquest Narrative, Routledge Publisher. London and New York.
Tanahashi, K. 2006, Globalization and civilization, Journal of Tokyo Keizai University